Приемането на България и Румъния и Хърватия в Шенген става все по-малко

...
Приемането на България и Румъния и Хърватия в Шенген става все по-малко
Коментари Харесай

Тайс Ройтен, ЕП: Не мисля, че има полза да се разделят кандидатурите на България и Румъния за Шенген

Приемането на България и Румъния и Хърватия в Шенген става все по-малко евентуално след изказванията от страна на Нидерландия, Швеция и Австрия, че са срещу разширението на зоната. В опитите си поне една от трите страни да бъде допусната комисарят по вътрешните работи на Европейския съюз Илва Йохансон съобщи, че кандидатурата на Хърватия може да бъде прегледана настрана от тези на България и Румъния. Репортерът ни Георги Карамфилов се свърза с нидерландския евродепутат Тайс Ройтен, с цел да разберем какви са мотивите на Хага за взетото решение.

 

Г-н Ройтен, дано стартираме диалога с това – за какво Нидерландия не желае да поддържа участието на България, Румъния и Хърватия в Шенген, имайки поради ясната поддръжка от Европейския парламент и Европейската комисия?

Като член на Европейския парламент от Групата на прогресивния алианс на социалисти и демократи съм изцяло склонен с оценката на Европейската комисия, дадена на 20 ноември, че България и Румъния са подготвени да се причислят в Шенген. За страдание обаче нидерландското държавно управление не избира вярно своите борби. Ще ви обясня защо- мисля, че преобладаването на тематики като корупция, миграция и господство на закона във вътрешнополитическата полемика на страната затрудняват държавното управление да вземе най-хубавата позиция. Смятам, че би трябвало да спрем да наказваме жителите на България и Румъния, отказвайки им заслужени права.

Какво е настроението в нидерландското общество по отношение на приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген? Вие споменахте, че въпроса е обсъден съществено обсъден във вътрешнополитическите диалози в страната. А и да не забравяме, че предстоят избори в Нидерландия, тъй че можем ли приказваме за някакъв тип избирателен популизъм?

Проблем е, че постоянно някъде в Европа се организират избрани избори. Смятам, че нито едно държавно управление, в това число и нидерландското, няма право да базира своите политики и решения съгласно предизборните настроения. Това не е отговорно. Не можем да разгадаем казусът с миграцията, като отхвърляме достъп на жители и цели страни в Шенгенското пространство, когато са си го заслужили.

Проблемът с миграцията може да се позволи, като се сътвори обща европейска мигрантска система, учредена на взаимност. Да не позволим на България и Румъния да се причислят към Шенген няма да способства с безусловно нищо за изхода от обстановката. От друга страна обаче е доста значимо да следим и по-всеобхватно проблемите с корупцията, неспазването на законите и контрола по границите, което е изцяло обикновено. Европейската комисия би трябвало да реализира това наблюдаване дружно с всички страни от Шенгенското пространство, защото приказваме за групова отговорност.

Фактите по този въпрос са следните: България и Румъния извършиха изискваните условия и заслужават участие в Шенген, сходно на Хърватия. Смятам, че тъкмо в този момент е доста значимо да покажем, че сме едно цяло, един съюз от обединени европейски страни.

 
Свързани

От това, което чуваме, министър-председателя Марк Рюте даже се е извинил, само че държавното управление му просто е задължено заеме такава позиция, тъй като болшинството в Народното събрание е взело решение срещу разширението на безвизовата зона? Можете ли да ни кажете малко повече за партиите, които са се оповестили срещу?

Партиите, които сега държат държавното управление пленник, по този начин да се каже, са Антимюлсюлмански или такива, които пробват да подкопаят демократичните полезности на самия нидерландски парламент. Споменатите партии са относително дребни, само че с власт, и дружно с някои други в държавното управление, съумяха да образуват болшинство и не утвърдиха оценката на Европейската комисия.

Смятам, че нидерладското държавно управление в завършек на сметка би трябвало да одобри обстоятелствата: сами сме във враждебността си, вероятно със шведското държавно управление. Не мисля обаче, че нидерландското държавно управление желае да бъде забелязано в една и съща светлина с това на Швеция, което знаете, сега се оглавява от десни екстремистски партии. Според мен Марк Рюте, министър-председателят на Нидерландия, би трябвало да поеме отговорност и да одобри обстоятелствата, да ги дискутира с европейските си сътрудници на срещите, които ще се проведат през идващите седмици. Надявам се най-после държавното управление да успее да устои и да пренебрегва някои вътрешнополитически страсти, защото България и Румъния извършиха нужните критерии. Сега би трябвало да се обединим в едно общо европейско семейство.

От това, което знаем, разбираме, че Нидерландия желае да получи спомагателна информация посредством Механизма за инспекция и съдействие за това, дали България и Румъния имат нужния напредък в битката против престъпността и корупцията. Въпросът е, че механизмът не работи от 2019 година насам, а и Европейската комисия неведнъж е заявявала, че няма връзка сред механизма и участието в Шенген? Откъде Нидерланидя желае да получи спомагателна информация?

Всъщност това е характерен метод, употребен от нидерландското държавно управление, за излизане от сходни обстановки. Видяхме го в подтекста на миграцията или когато говорихме за рухване на визите за Косово. Този способ нормално върви с нови претенции по време на провеждащите се полемики. Разбира се това не е верния метод да работим дружно в Европейския Съюз.

Както споделих и доскоро, естествено, че би трябвало да следим за проблемите с корупцията, спазването върховенството на закона и контрола по границата. Но би трябвало да го вършим дружно с всички страни-членки на Шенген посредством непрекъснат и нескончаем мониторинг на развиването на всяка страна. България и Румъния потвърдиха, че са подготвени за присъединение, само че това не значи, че няма да се реализира надзор върху упоменатите проблеми. Това е работа на Комисията и тя ще продължи да я прави, както прави с всички останали страни в Шенгенското пространство.

 
Свързани

Как ще коментирате хипотезата, че Нидерландия не желае България и Румъния в Шенген, тъй като по този метод пристанището в Хага ще има директна конкуренция в лицето на румънското пристанище в Констанца? И в действителност аргументите са по-скоро стопански.

Мисля, че е малко преекспониран мотив, не съм чувал такова нещо. В провеждащите се полемики се хвърлят някои причини, които персонално аз намирам за безсмислени. Конкретно за този, който споменахте, на мен не ми се коства значим. В завършек на сметка сме част от един стопански съюз, би трябвало да работим дружно. За благополучие имаме доста положителни и мощни връзки и не мисля, че тематиката би трябвало да се склонява към сходни въпроси. Темата в тази ситуация е дали дадена страна е подготвена да влезе в Шенгенското пространство- нито освен това, нито по-малко. Повтарям, Комисията ще продължи да прави мониторинг на дадените проблеми, както прави с всички страни-членки.

А по какъв начин ще отговорите на слуховете, че Нидерландия ще желае разделянето на България и Румъния и техните кандидатури да се преглеждат настрана?

Не съм чувал и това. Смятам, че досега кандидатурите на България и Румъния са били обсъждани постоянно като едно. Не мисля, че от вероятно делене на кандидастванията би имало някаква изгода, заради обстоятелството, че и двете страни са изпълнили изискванията за присъединение. Този вид тактики да се отсрочи процесът във времето също няма да помогне. Нидерландското държавно управление би трябвало да промени мнението си и се надявам, че през идващите седмици ще забележим нова позиция на страната. Причината е елементарна: Нидерландия не желае да бъде изолирана, няма да й помогне. Смятам, че държавното управление би трябвало да се откаже от заетата позиция и, давайки мощни причини, да се реализира консенсус в поддръжката за присъединение на България и Румъния в Шенген.

А правилно ли е, че Нидерландия е подложена на голям политически напън от страна на Брюксел като опит да се промени позицията на страната и в последна сметка тя да поддържа участието на България и Румъния?

Не знам какво се случва зад кулисите. Но знам, че несъмнено тези кандидатури са значими освен за ЕК, само че и за други страни-членки. И са изцяло прави в настояванията си. Както споделих и доскоро, изключително в актуалната обстановка, би трябвало да се обединим. България и Румъния поемат голяма отговорност, в това число като дават леговище на украински бежанци и вършат всичко по-силите си, с цел да защитят груповата сигурност, изправено против автократския, незаконен режим на Русия.

Пак споделям, би трябвало да се обединим. България и Румъния потвърдиха, че са подготвени за присъединение в Шенгенското пространство, тъй че дано най-сетне вземем това решение. Разбира се, ще продължи да се реализира мониторинг върху всички страни-членки.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР